HKU: Games & Interactie (HBO)

HKU: Games & Interactie (HBO)

Bij HKU heeft men als game creator de keuze uit de opleidingen Game Art, Game Design, Game Development en Interaction Design. Leraren zijn zelf actief als designers in het werkveld, waardoor studenten praktijkervaring opdoen tijdens lessen en projecten bij bedrijven in de branche. Door samenwerkingen met de Universiteit Utrecht en buitenlandse scholen en bedrijven, worden studenten gemotiveerd in binnen- en buitenland stage te lopen en projecten aan te gaan met buitenlandse studenten.

Opleidingen aan het HKU Games en Interactie vangen gedurende de eerste twee jaar aan  met het verwerven van algemene kennis en kunde betreffende de kern van de opleiding. Daarnaast wordt als praktijkopdracht in een projectteam een game ontworpen. Gedurende het derde en vierde jaar wordt praktijkervaring opgedaan bij een Nederlandse of een buitenlandse gamestudio. Dit wordt afgewisseld met (groeps)opdrachten voor bedrijven en het eigen portfolio.

Game Art

De opleiding Game Art richt zich voornamelijk op de game creator aspecten tekenen, modelling, character design en animeren. Een game artist maakt alles wat zichtbaar is in een game. Dit betreft duidelijke en aantrekkelijke art voor alle devices en dit dient een game artist ook te kunnen verwoorden en onderbouwen. Naast deze hoofdvakken wordt er aandacht besteed aan andere disciplines van game creatie, namelijk: game design, techniek, productie en programmeren. Dit heeft echter geen focus.

Na afronding van de opleiding Game Art, volgt een carrière als game artist, game designer of art director. Een game artist en game designer zijn verantwoordelijk voor de visuele communicatie in een game (2D en 3D). Welke sfeer er wordt weergegeven en welke visuele creaties worden opgenomen, dat wordt door hen bepaald. Als art director heeft men dezelfde taken, met toevoeging van een leidinggevende rol aan het design team.

Game Design

De opleiding Game Design focust zich op de game creator aspecten action design principles, interactive development en playability. Een game designer bedenkt de basis voor een game en onderwerpt deze ook aan tests. Naast de focusvakken wordt er ook inzicht verkregen in andere disciplines: vormgeving, modelling, texturing, animatie, techniek, productie, professionele game engines en ontwikkelsoftware.

Zodra men de opleiding Game Design heeft afgerond, starten men als game designer, game producer, level designer, smart toy designer of (interactieve) spellen designer. Game designers en game producers houden zich bezig met het bedenken en testen van game ideeën, waarbij de game producer het team aanstuurt. Level designers focussen zich op het maken van een specifiek level, waarbij de moeilijkheidsgraad een belangrijke rol speelt. Smart toy designers en (interactieve) spellen designers zijn een andere tak waarin men als game designer terecht kan komen. Dit betreft het creëren en testen van nieuwe producten en technologieën. Denk hierbij aan speelgoed, gadgets apps en installaties.

Game Development

De opleiding Game Development richt zich, net als Game Design, op de game creator aspecten action design principles, interactive development en playability. Als game developer is men bezig met het programmeren van games, apps en dergelijke. Naast de hoofdvakken is men ook bezig met andere disciplines, namelijk: game design, vormgeving, modelling, texturing, animatie en productie.

Nadat de opleiding Game Development is afgerond, gaat men aan de slag als game developer. Men houdt zich bezig met het programmeren van daadwerkelijke games, zodat gebruikers zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van een dergelijke game.

Interaction Design

De opleiding Interaction Design focust zich de eerste jaren op de game creator aspecten action design principles, interactive development en usability. Als interaction designer is men als het ware expert betreffende de wisselwerking tussen mens en technologie. Dit zowel online als met fysieke installaties. Men volgt lessen in conceptontwikkeling, vormgeving, interface ontwerp, programmeren, ergonomie en cognitieve psychologie.

Na afronding van de opleiding Interaction Design, is men inzetbaar als interaction designer, user experience designer en interface designer. Als interaction designer bedenkt en ontwerpt men interactie tussen mensen en technologie. De user experience designer richt zich op het opwekken van gevoelens en ervaringen door technologie. Als interface designer ontwerpt en bedenkt men de interface voor devices, oftewel het gebruiksgemak.

Terug naar overzicht