Game Programmering

Word een master in programmeren!

Tegenwoordig is er veel vraag naar programmeurs, zo ook in de game industrie. Het is dan ook zeer waardevol om over deze kennis te beschikken. Een game programmeur is verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van games. Het gebruik van software, een programmeertaal (Java, C++ etc.), programmeercodes en dergelijke zijn dan ook termen die een game programmeur veel tegen komt. Technisch inzicht in HTML en/of SQL kan  daarbij mogelijk ook goed van pas komen.

Het volgen van een studie, zoals game developer, zorgt dat men op een professionele manier branche specifieke kennis vergaard. Na afronding van een opleiding kan men dan ook direct aan de slag als game programmeur in de game industrie. Wil men op latere leeftijd programmeur worden of als hobbyist aan de slag, dan zijn er ook verschillende manieren om de benodigde kennis te vergaren.

Aspecten van game programmering

Game programmering richt zich op de softwareontwikkeling van games. Hoewel software engineering een groot onderdeel vormt van programmeren, dient men zich ook te specialiseren op gebieden zoals simulatie, computer graphics, kunstmatige intelligentie, fysica, audio programmering en input. Maakt men de keuze voor een multi player game, dan komen zaken als netwerk programmering en database programmering ook aan bod. Alles om een game optimaal te kunnen laten functioneren.

Stappenplan voor leren programmeren

Programmeren van games is kennis die men niet van de ene op de andere dag aanleert. Het benodigd een computer en veel tijd om de weg te vinden in de ingewikkelde wereld van programmeren. Hieronder tips om een goede programmeur te worden.

1. Coderen benodigd een doel!

Het maken van een game is slechts één van de doeleinden van coderen. Het is van belang om alvorens men begint vast te stellen wat men wil maken. Een game kan worden geprogrammeerd voor een website, app en dergelijke. Heb je besloten voor welk medium men een game wilt maken, dan kan de juiste kennis hiervoor worden vergaard.

2. Kies een juiste programmeertaal!

Er zijn duizenden (programmeer)talen die men verder helpt bij het creëren van een game of andere webpagina's. Talen als PHP (zie http://www.phpld.nl/), Javascript, SQL, Objective C, C++, Java, Python, Ruby, HTML en CSS zijn slechts enkele voorbeelden. Iedere (programmeer)taal heeft een bepaald doel. Zo worden Java en C++ veelal gebruikt bij het maken van Android apps, wordt Objective C gebruikt voor iPhone apps en dient Javascript voor het interactief maken van webpagina's. Houdt wel rekening met de moeilijkheidsgraad van iedere taal.

3. Begin klein en heb geduld!

Als men zich in de wereld van programmeren stort, raakt men het overzicht volledig kwijt. Het beste kan men beginnen bij het begin en dit steeds verder uitbreiden. Het gebruik van de juiste leermethoden zorgt dat men programmeren het snelst onder de knie krijt. Het zal niet alle volwassenen aanspreken, maar het gebruik van een codeer programma voor kinderen, zoals Scratch, is een eenvoudige mogelijkheid om de basis te leren begrijpen.

4. Vergaar programmeerkennis!

Tegenwoordig zijn er vele websites waar men cursussen dan wel tutorials kan volgen om te leren programmeren. Ook zijn er vele boeken die hierin inzicht geven. Een meer praktijk gerichte mogelijkheid is het spelen van programmeur games zoals CodinGame, Code Combat en Code/Racer. Hierbij leert men te coderen gedurende de game.

5. Bekijk en leer van andermans werk!

Het hebben van een mentor, iemand die al programmeur is, zorgt dat men professioneel advies vergaard voor het maken van een game. Via Hack.pledge() komt men in contact met programmeurs, maar helpt men ook zelf beginnende programmeurs verder bij het leren coderen. Dit interactief proces zorgt dat men beter blijft onthouden wat er allemaal komt kijken bij het programmeren van een game. Het hacken van open-source codes zijn daarnaast een andere manier om te leren en adviseren over gebruikte coderingen.

Terug naar overzicht